Cygara & Alkohol

Share |
2011-10-10

Nowe oblicze francuskiego koniaku – Baron Otard

Dumna ze swojego pochodzenia i historii marka Otard odświeżyła wizerunek.

Pod nową nazwą – Baron Otard, kryje się ta sama jakość, a nowe elementy wizualne odzwierciedlają nowoczesność i autentyczność połączone z tradycją.

Poznaj Barona
Baron Jean Baptiste Otard urodził się w pobliżu Cognac w 1763 roku. Dwadzieścia lat później został aresztowany i skazany na śmierć za zbyt odważne krytykowanie władzy. Jednak dzień przed egzekucją został uwolniony przez grupę okolicznych mieszkańców. Dzięki temu w 1795 roku Baron Otard miał okazję do wyprodukowania swojego pierwszego koniaku.



 

Unikalne warunki starzenia
Zamek, w którym starzony jest koniak Baron Otard, został zbudowany pod koniec XIII jako twierdza obronna przeciwko najazdom Anglików i Wikingów. W XV wieku hrabia Jean de Valois odrestaurował zamek, kazał dobudować jego główną część i ustanowił go rezydencją rodziny Valois. Władcy, którzy rezydowali w zamku, współpracowali z wieloma renesansowymi artystami, takimi jak Leonardo Da Vinci. To właśnie w tym okresie powstały najpiękniejsze pomieszczenia w zamku takie jak „Sala Państwowa”. Kiedy w 1795 roku zamek stał się własnością Barona Otarda, odkrył on, że znajdujące się w nim piwnice stwarzają idealne warunki do leżakowania alkoholu.
To zachęciło nowego właściciela do produkcji koniaku.


Niższe sklepienia
Baron Otard dostrzegł przede wszystkim potencjał grubych murów zamku i licznych pomieszczeń. Był pierwszym, który docenił rolę, jaką odgrywa atmosfera zamkowych piwnic, którą można wykorzystać podczas starzenia koniaku. Niskie sklepienia oraz stały poziom wilgoci i temperatury okazały się idealne podczas produkcji tego alkoholu. Te unikalne warunki starzenia koniaku odziedziczone po Baronie Otardzie stały się rodowym know-how
i są wykorzystywane do dziś.

Jakość sygnowana przez Barona Otarda


Okrągłość – w przeciwieństwie do innych marek, koniak Baron Otard korzysta z naturalnie wilgotnych piwnic zamku, dzięki czemu trunek uzyskuje swoją okrągłość i łagodność.


Równowaga – piwnice zamku, gdzie dojrzewa koniak Baron Otard umożliwia Mistrzowi Produkcji żonglowanie smakami dojrzewającego alkoholu, wynikiem czego jest wyjątkowo delikatny i zrównoważony smak koniaku.


Długość – każdy koniak z rodziny Baron Otard poddawany jest wyjątkowo długiemu procesowi starzenia, znacznie dłuższemu  niż wymagane minimum. Takie rozwiązanie sprawia, że koniaki marki Baron Otard dają długi finisz i pozwalają w pełni delektować się trunkiem.  

Delikatność – koniaki Baron Otard produkowane są tylko z czterech odmian cru: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies i Fins Bois. To one decydują o niezwykłej delikatności alkoholu.


Nuty kwiatowe – w zależności od rodzaju koniaku wyjątkowo delikatny kwiecisty bukiet jest mniej lub bardziej wyczuwalny.

Inspirujący kształt
Butelki koniaków marki Baron Otard wyróżniają się spośród innych. Inspiracją dla tego nietypowego kształtu była kropla koniaku.

Aby wydobyć z alkoholu pełnię jego aromatu należy go „otworzyć”. Podczas mieszania koniak pozostawia na ścianach kieliszka cienką warstwę, z której kilka kropel spływa w dół. Mówi się wtedy, że koniak płacze. Te łzy były inspiracją do stworzenia butelki koniaków Baron Otard, które wyróżniają markę od ponad 40 lat. Czyste linie i prostota butelki idą w parze z elegancją i szlachetnością, które odzwierciedlają charakter marki. Jednak po odświeżeniu wizerunku opisany kształt został wykorzystany w nieco inny sposób. Ponadto nowy logotyp prezentujący nową nazwę został nadrukowany na butelkę jedwabiem, który podkreśla ekskluzywność alkoholu. Na butelce znajduje się też oryginalny herb założyciela marki – Barona Otarda. Kolejnym elementem, który zmienił się w wizualnej identyfikacji tego francuskiego koniaku jest korek, który składa się z mniejszych elementów w kształcie rombów, przypominających diamenty. To wszystko sprawia, że koniaki marki Baron Otard reprezentują w całym zakresie spójność oraz swój niepowtarzalny charakter.


DOSSIER:

Baron Otard VS (Very Special) – to delikatna mieszanka winogron z najlepszych obszarów upraw, charakteryzująca się minimum 3 – letnim starzeniem. Ma delikatny i zrównoważony smak,  z wyczuwalnym aromatem kwiatu winogron.

Baron Otard VSOP (Very Superior Old Pale) – to najpopularniejszy z rodziny koniaków z minimum 5 – letnim okresem starzenia, charakteryzuje się złocistą barwą. W subtelnej nucie smakowej, najintensywniej wyczuwalny jest kwiecisty bukiet, wzbogacony aromatem wanilii, korzeni i tytoniu.

Baron Otard XO (Extra Old) - to grupa najwytworniejszych trunków, których okres starzenia nie może być krótszy niż 7 lat. Cechuje je złożony, doskonale owocowy smak z wyczuwalną kwiatową nutą.

Baron Otard 1795 Extra - zestawiony z rzadkich, starych eaux-de-vie, które dojrzewały w piwnicach "Paradis" w Château de Cognac. Znana jest jego niezwykła długość i subtelność aromatyczna. Oczarowuje nas swym, bogatym bukietem suszonych owoców i wyprawionej skóry z lekką nutą banana. Ma charakterystyczny tylko dla prawdziwie starych koniaków, złoto - rubinowy kolor .

Wyłącznym dystrybutorem koniaku Otard w Polsce jest Bacardi – Martini Polska Sp. z o.o.