Jedzenie & Napoje

Share |
2016-08-19

Ocet balsamiczny – kulinarna czarna perła z Włoch

Ocet balsamiczny to produkt powstający w 100% z winogron. Najpopularniejsze szczepy do jego produkcji to Lambrusco i Trebbiano. 

Nie jest to jednak warunkiem bo z innych szczepów również można wyprodukować doskonałej jakości ocet balsamiczny. Powstaje poprzez długotrwałe gotowanie winogron w celu odparowania wody. Ubytek wody powinien być nie mniejszy jak 30-40%. Podczas gotowania zachodzi też r

eakcja Mailarda która ma oczywiście znaczący wpływ na finalny smak, kolor i gęstość produktu. Następnie przelewany jest do beczek gdzie zachodzi proces fermentacji.


Nie ma konkretnych zapisów skąd wzięła się sama nazwa Ocet Balsamiczny. Została ona po prostu przypisana przez producentów aby podkreślić wyjątkowość produktu. Aktualnie dla octu balsamicznego produkowanego wg. oryginalnej receptury używa się jeszcze określenia Tradicionale aby w łatwy sposób określić tą oryginalną wersję produktu.


Pierwsze produkcje odbywały się metodami domowymi już w średniowieczu właśnie we Włoszech. Dopiero kiedy opracowano odpowiedni sprzęt który będzie odpowiednio wydajny przy zachowaniu jakości rozpoczęła się produkcja przemysłowa były to dopiero lata 80.


Ocet balsamiczny to świetny składnik wielu potraw. Trzeba jednak Pamiętać o odpowiednich jego proporcjach i zastosowaniu odpowiedniego octu do danej potrawy. W zależności od jakości i stopnia dojrzałości możemy stosować octy balsamiczne do dań słonych mięs, sałat, makaronów, ryb (w tym przypadku polecam ocet balsamiczny biały) jak i do deserów w postaci owoców, lodów, ciast itp.


Cena octu uzależniona jest przede wszystkim od ilości lat które spędził w beczkach. Im dłuższy czas leżakowania tym jego cena jest wyższa. Jeśli dodatkowo produkt otrzymuje jeszcze certyfikat np. D.O.P. (Kontrolowane Miejsce Pochodzenia) również ma to wpływ na jego cenę.


Na co zwracać uwagę gdy go kupujemy?
Przede wszystkim na pochodzenie oraz na skład. Te najlepsze octy z certyfikatami nie powinny posiadać w składzie żadnych dodatkowych cukrów, syropów glukozowych czy barwników np. w postaci karmelu. Prosty skład gotowany moszcz z winogron i kwas octowy.


Ocet balsamiczny to produkt który można "ubarwiać" w wielu konfiguracjach. Dodawane są różnego rodzaju elementy smakowe. Niedawno powstały też perły balsamiczne. Produkowane są czekoladki z nadzieniem w postaci kremu czekoladowego z dodatkiem octu balsamicznego z Modeny. Występują też różne octy balsamiczne podzielone w zależności od tego w jakich beczkach dojrzewają (z jakiego drewna). Mogą być to beczki z dębu, wiśni czy jałowca. Każdy finalnie będzie miał inną barwę i smak.


Sałatka z arbuza, gruszki i owczego sera z balsamico
(zdjęcia oraz receptura powstały przy współpracy z blogiem Smaki Alzacji)

 

Składniki:
 - 1/2 mniejszego arbuza
 - mix ulubionych sałat
 - 2 twarde gruszki
 - ser owczy
 - świeże listki mięty
 - kiełki lucerny
 - ocet balsamico Colavita
 - cynamonowe prażone pestki dyni
 - łyżka oleju lnianego

Arbuza wydrążyć, ładnie dociąć i wrzucić w przygotowaną miseczkę sałatę, kiełki, kostki lub kulki arbuzowe, pokrojoną na cienkie plastry gruszkę, owczy ser pokruszony i pestki dyni. 
Wszystko dobrze wymieszać, polać olejem lnianym i octem balsamicznym. Na końcu posypać wierzch świeżą miętą. Zjeść od razu :) 

 

Sklep onlinesmakipoludnia24.pl

 

Smaki Południa