Jedzenie & Napoje

Share |
2015-10-02

Nasiona Chia - SuperFoods!

Nasiona Chia (Salvia hispanica) rosną w Ameryce Południowej. Przez wieki spożywane były przez Azteków. Słynny Codex Mendocino, opisujący życie codzienne Azteków, wymienia nasiona Chia jako najważniejszą, obok kukurydzy, roślinę uprawną.

Nasiona Chia dostarczają wielu cennych wartości odżywczych, są bogatym źródłem kwasów omega 3, błonnika,  witamin oraz składników mineralnych.
Nasiona Chia marki Aliness są nie przetworzone oraz nie posiadają żadnych dodatków.

 

 

Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Składniki: Chia -  nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)

Zalecane spożycie: 2 miarki = 15 g dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze do 20°C, w suchym, przewiewnym miejscu. Unikać bezpośredniego działania promieni słonecznych. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. 

 

Jak jeść nasiona chia?

Chia zazwyczaj dodaje się do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów i porannej owsianki. Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka. Namoczone nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość powodując tym samym sytość.

Żeby zrobić taką papkę (podobną do tego, który wychodzi z siemienia lnianego), należy użyć 1 części ziaren chia i 7 części wody. Mieszaninę należy odstawić na 10-20 minut do napęcznienia. Można stosować ją jedząc 2 łyżki dziennie przed głównymi posiłkami, popijając dużą ilością wody. Chia w takiej postaci wypełnia żołądek, zapewnia uczucie sytości i sprawia, że podczas posiłku zjadamy mniej.

 

1. Wrzuć 2 łyżki nasion chia do jogurtu naturalnego lub owsianki. Możesz dosypać je do swojej ulubionej mieszanki musli.

2. Nasionami chia posyp sałatkę.

3. Mieszaj chia z dodatkiem do obiadu: ziemniakami, ryżem, soczewicą czy komosą ryżową.

4. Zmielone nasiona chia używaj do pieczenia. Możesz połączyć je z mąką.

5. Nasiona chia zmiksuj z koktajlem owocowym lub zielonym koktajlem.

6. Zalej nasiona gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel świetnie nawadniający organizm.

7. Chia jedz surowe jako przekąskę.

8. Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup i gulaszów.

9. Chia dodaj do mleka kokosowego i zwykłego mleka, żeby uzyskać zdrowy, kokosowy pudding.

10. Zmiksuj z miodem, cynamonem i suszonymi owocami jako alternatywę do tradycyjnego dżemu.

11. Z chia, mąki, masła i wody zrób placuszki

Napój Chia dodający energii

Składniki na 2 - 4 porcje:

2 szklanki wody

1 łyżki nasion chia

2 łyżeczek miodu

soku z limonki

 

Kokosowy pudding chia

 

Składniki na 2 - 4 porcje:

duża puszka mleka kokosowego / 400 ml 

100 ml dowolnego mleka

1/4 szklanki nasion chia / 4 łyżki,

2 łyżki syropu z agawy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

do podania: świeże owoce, ulubiony syrop lub konfitura

Przygotowanie:

1.Do miski wlać obydwa rodzaje mleka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko zamieszać intensywnie trzepaczką, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.

2.Następnego dnia gotowy pudding obsypać świeżymi owocami, oblać ulubionym syropem lub konfiturą i zjeść. 

Koktajl lub owsianka z nasionami chia

Najczęściej stosuje nasiona chia dodając je do koktajli owocowych i owsianki na śniadanie.

Wlać odpowiednią ilość czystej wody do naczynia, powoli dodając nasiona chia mieszać, a najlepiej używać do tego ubijaczki do piany. Taki sposób zapobiegamy tworzeniu się grudek. Odstawić na kilka minut, ubijać jeszcze raz i odstawić na 5 do 10 minut. Przed włożeniem pianko-galaretki do lodówki ponownie ubić. Taka pianka wytrzyma do ok. 2 tygodni – najlepsza i najpożywniejsza jednak jest świeża.

Pudding z nasionami chia

Do przygotowania dwóch porcji potrzebne jest:

mała puszka czystego, najlepiej ekologicznego mleczka kokosowego / 200 ml

50 ml  dowolnego mleka roślinnego, polecam migdałowe.

2 łyżki nasion chia (1 łyżka to dzienna porcja dla dorosłego)

1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu, wedle uznania

można dodać troszkę naturalnej startej laski wanilii

owoce/ bakalie/orzechy do udekorowania puddingu

Jak przygotować pudding:

1.Do miski włożyć/wlać wszystkie składniki, czyli dwa rodzaje mleka, nasiona chia, syrop klonowy i wanilię. Wszystko mieszamy intensywnie trzepaczką lub trzepiemy w zamkniętym słoiczku. Potem wystarczy tylko przelać do pucharków/szklaneczek na deser i odstawić do lodówki na całą noc.

2.Rano nasz pudding jest gotowy – powinien być gęsty, gdyż nasiona chia zżelowały mleko. Dodajemy świeże owoce, które aktualnie mamy w lodówce lub  zimą dodajemy domowe owoce ze słoika. Można dodatkowo polać jakimś syropem (jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie rzeczy), obsypać płatkami migdałowymi lub innymi nasionkami.

Koktajl z nasionami chia –  mleczny, gęsty, słodki i sycący

Składniki:

300 ml mleka roślinnego (np. migdałowe)

100 g jagód

100 g truskawek

 2 łyżeczki nasion chia

2 łyżki miodu

Wszystkie składniki umieść w blenderze i całość miksuj, aż powstanie jednolity koktajl.

 Dżem owocowy z nasionami chia

Składniki:

250g truskawek (opcjonalnie: malin, borówek, jagód lub porzeczek)

2 łyżki nasion chia

2 łyżki syropu klonowego

4 łyżki wody

Szałwię hiszpańską wymieszaj z letnią wodą i odstaw na 10-20 minut. Kiedy nasiona wchłoną wodę, dodaj umyte i osuszone owoce oraz syrop z agawy, a następnie zmiksuj blenderem. Całość przełóż do słoiczka. Taki dżem można przechowywać w lodówce do tygodnia.

 Owsianka z nasionami chia

Składniki:

100g płatków orkiszowych

100ml mleka krowiego lub roślinnego (np. kokosowe)

banan pocięty w plastry

łyżka nasion chia

łyżka jagód

szczypta cynamonu

Płatki zalej mlekiem i poczekaj, aż zmiękną. Dodaj plasterki banana, jagody i nasiona chia. Posyp cynamonem.

Słodki pudding z nasionami chia

Składniki:

mała puszka (200ml) mleczka kokosowego

50 ml  dowolnego mleka roślinnego

2 łyżki nasion chia

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub odrobina świeżo startej wanilii

owoce/bakalie do udekorowania puddingu

Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj intensywnie trzepaczką. Przelej do przygotowanych szklanek albo słoiczków i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie pudding udekoruj świeżymi owocami, orzechami, płatkami migdałowymi lub innymi nasionami.